A l tpllsa

Ha lovakat vagy pnit etetnk, a legfontosabb dolog, amit szben kell tartanunk, hogy nem olyan a felptsk, hogy naponta bizonyos szm etetst ignyelnek. A l gy tpllkozik, hogy egyszerre csak egy kis adagot eszik meg. Nagy beleihez kpest kicsi a gyomra, ezrt van szksge arra, hogy folyamatosan tpllkozzk.
Szlastakarmny A rendkvl fontos szlastakarmny, amelyre minden pninak s lnak egsz ven t szksge van, szrtott fû, ms nven szna formjban kapjk meg az llatok. A vetett szna a legjobb minõsgû fûflkbl kszl. Ez a tpllk ltalban tpllbb, mint az lland legelõkn learatott rti szna, amelyben gyomnnnyek is vannak. A rti szna abban klnbzik a vetett szntl, hogy ltalban zldebb a szne, s puhbb. A vetett sznnak az a htrnya, hogy drgbb, s hinyoznak belõle, olyan svnyi anyagok, amelyek a mezei sznban megvannak. A szlastakarmnyozs modern formja a silzott szna, amely a siltakarmnyhoz hasonl mdon kszl, vagyis fonnyadt (nem szraz) fûbõl, amelyet lgmentesen trolnak. Szintn jabb tallmny a sznapelet, amelynek magas a fehrje- s szinhidrttartalma, s ezrt valahov a szlastakarmny s a tbbi koncentrtum kz sorolhat.
roppantott zab |
rpa |
korpa |
Koncentrtumok Az energit ad teleket, mint a gabonaflket s a zldsgeket koncentrtumok nak nevezik. Az hogy egy l milyen mennyisget ignyel, attl fgg, mennyi munkt vgez s milyen az egyni alkata s a temperamentuma. ZAB A zab rendkvl zletes a l szmra s knnyû megemszteni, ezrt rgta idelis gabonnak tekintik. Etets elõtt a zabot kicsit meg kell roppantani, hogy emszthetõbb vljk. RPA Az rpa kemnyebb s kevsb emszthetõ, mint a zab, s ne adjuk a lnak egszben. Adhatjuk darlva, hengerelve, pelyhestve, extrudlva (magas nyomson megfõzve s gyorsan szrtva) vagy felfjva (a patogatott kukorichoz hasonlan melegtve, majd roppantva). KUKORICA Ugyanakkora sly zabot, rpt s kukorict sszevetve, a kukoricnak nagyobb emszthetõ energiatartalma van, de kevesebb rost van benne. KORPA A korpa, a lisztelõllts mellktermke, adhat ms koncentrtumokkal egytt vagy pr formjban (forr vzzel lentik s hagyjk kihlni). Hagyomnyosan az istllban tartott l trendjhez tartozik, manapsg azonan vitatjk az alkalmassgt, mivel a kutatsok szerint tl sok kalcium van benne a foszfortartalmhoz kpest, ami csontproblmkhoz vezethet. RPASZELET A lovak fogyasztsra ksztett rpaszeletkockk vagy -darabkk olyan gykrrszekbõl kszlek, amelyekbõl mr kivontk a cukrot. A cukorrpnak magas az emszthetõ rosttartalma, s j forrsa az emszthetõ energinak.
|
|